Array ( [0] => Array ( [rovat] => 39 [0] => 39 ) ) Óbudai Platán Könyvtár

könyvtárunkról

Az Óbudai Platán Könyvtár és fiókkönyvtára, az Ezüsthegyi Könyvtár városi könyvtárként működik Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata fenntartásában. Közkönyvtári ellátást biztosít a III. kerületben.

Közel 70 000 dokumentumból (könyv, hangoskönyv, folyóirat, napilap, dvd film) álló gyűjteményt gondoz, gyarapít, tesz hozzáférhetővé látogatói részére. A 21. század technikai adottságainak megfelelően, jellemzően a kerület és vonzáskörzetében élők változó információs igényei szerint gyűjti, rendszerezi, szolgáltatja dokumentumait. A gyerekek számára külön gyerekkönyvtári részleget tart fenn.

A könyvtár közösségi térként kulturális (felnőtteknek szóló irodalmi estek, tudományos előadások, kiállítások, író-olvasó találkozások, gyerekeknek szóló kreatív kézműves műhelyek, diafilm vetítések, papírszínház) és zöld szemléletű programokat (előadások, workshopok öko témában) kínál, szoros kapcsolatot ápolva a helyi kulturális intézményekkel, csatlakozva a kerületi kulturális projekthez. Az olvasáskultúra népszerűsítése, a közösségépítés és a könyvek újra felhasználásának elősegítése céljával vesz részt a könyvtár a kerület több részén elérhető, 0-24 órában nyitva álló könyvszekrények, az Óbudai Könyvmegállók üzemeltetésében.

A könyvtár számára kiemelten fontos a környezettudatos szemléletet, ami a fiókkönyvtár költözésével teljesedhetett ki. A zöld látásmód komplexen áthatja a működést, a szolgáltatásoktól elkezdve az épület üzemeltetésén keresztül az állománygyarapításig. Az intézmény fenntartható fejlődésért végzett munkáját, környezetvédelmi szemléletformáló törekvéseit a Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Egyesülése (IFLA) 2020-ban nemzetközi Zöld Könyvtár díjjal ismerte el.

A könyvtár használói, együttműködő partnerei elégedettségének megvalósulása, növelése érdekében az intézmény folyamatosan törekszik a szolgáltatások színvonalas, minőségi biztosítására és fejlesztésére. A minőséggel kapcsolatos célkitűzések megvalósításához a teljes körű minőségirányítás (Total Quality Management, TQM) módszereit és technikáit alkalmazza.

 

MUNKATÁRSAK

ÁLLÁSLEHETŐSÉG

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT